Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Diskuse > XForum

Fórum
Nejste přihlášen

< Předchozí téma   Další téma ><<  1    2    3    4    5    6    7  >>
Téma: InSight - lander pro studium nitra Marsu
05.5.2018 - 15:39 - 
Technický dojem 10/10.
Ale umelecký tak 2/10,
(1/10 by bol iba zvuk bez obrazu)

Snáď to zlepšia fotky a videa.

https://www.instagram.com/p/BiZNN9HFTV0/?tagged=insight

https://www.instagram.com/p/BiZb7Vyngbu/?tagged=insight

https://www.flickr.com/photos/29539765@N04/41862701382/

https://www.flickr.com/photos/nasakennedy/27037119217/


https://flic.kr/p/HbRLHZ [Editoval 05.5.2018 lamid]
 
05.5.2018 - 16:07 - 
ešte k dráhe:

Schematický pohľad na dráhu InSight zo Zeme na Mars, 5. mája 2018. Dátum príchodu a vstup do atmosféry na Marse bude 26. novembra 2018. Naplánované je šesť manévrov (TCM). Dátumy sú uvedené vzhľadom na štart alebo vstup na Mars.
 
06.5.2018 - 00:21 - 
zhrnutie štartu od
https://spaceflightnow.com/2018/05/04/launch-timeline-for-atlas-5s-mission-with-insight/


a foto
NASA's InSight mission to Mars lights up the predawn sky over the Gaviota Coast after taking off from Vandenberg Air Force Base Saturday morning. (Al Seib / Los Angeles Times)


The Atlas V rocket carrying the Mars InSight lander launches from Vandenberg Air Force Base, as seen from the San Gabriel Mountains more than 100 miles away, on Saturday morning. The InSight probe is the first NASA lander designed entirely to study the deep interior structure of Mars.
David McNew/Getty Images
 
06.5.2018 - 00:42 - 
Dalšie foto



Cory Huston /Nasa


Ben Smegelsky /nasa


https://amp.space.com/40502-insight-mars-lander-launch-photos.html


Ronald Wiliams photo [Editoval 06.5.2018 lamid]
 
06.5.2018 - 02:45 - 
Pěkný a velmi obsáhlý článek k misi.

https://www.nasaspaceflight.com/2018/05/atlas-v-first-interplanetary-west-coast-launch-insight-mars/
 
07.5.2018 - 14:49 - 
http://aviationweek.com/space/nasa-s-insight-blasts-mars?NL=AW-05&Issue=AW-05_20180507_AW-05_396&sfvc4enews=42&cl=article_4&utm_rid=CPEN1000000980369&utm_campaign=14718&utm_medium=email&elq2=b88f8581581144deb05cca492570588f 
07.5.2018 - 16:16 - 
Tak to je velmi pěkné video. To bych rád viděl naživo...

https://www.instagram.com/p/BiZNN9HFTV0/
 
07.5.2018 - 22:07 - 
quote:
lamid

posted on 05.5.2018 o 15:39
...dojem 10/10.
Ale umelecký tak 2/10,
(1/10 by bol iba zvuk bez obrazu)

Snáď to zlepšia fotky a videa.

https://www.instagram.com/p/BiZNN9HFTV0/?tagged=insight


Martin Kostera

posted on 07.5.2018 o 16:16
Tak to je velmi pěkné video. To bych rád viděl naživo...

https://www.instagram.com/p/BiZNN9HFTV0/



asi z toho lietadla vznikla fotka:


Sam Sun
 
15.5.2018 - 19:57 - 
Země a Měsíc z MarCO-B.

https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7124
 
24.5.2018 - 13:43 - 
Proběhla první ze šesti korekcí. Δv 3,8 m/s, 40s.


http://www.spaceflightinsider.com/missions/solar-system/correction-maneuver-puts-nasas-insight-lander-on-path-to-mars/
 
14.6.2018 - 21:14 - 
Dvě topografické mapky místa, kde by měla InSight přistát 26.11.2018 kolem 20:00 UTC.



 
18.6.2018 - 20:04 - 
Zkusil jsem udělat online "tracker" pro InSight. Není sice nějak geniálně přesný, ale dává mnohem lepší výsledky než mají na https://mars.nasa.gov/insight/ , kde to nějak neodpovídá ani přibližně (alespoň v porovnání s HORIZON JPL).

https://space.winsoft.cz/
 
18.8.2018 - 21:56 - 
Do přistání zbývá 100 dní. Sonda se v tuto chvíli nachází ve vzdálenosti 25.8 Gm od Marsu.

Prachová bouře na Marsu se již postupně rozpadá, takže by přistání neměla nijak zkomplikovat.
 
22.8.2018 - 00:21 - 
Na půli cesty.

http://www.spaceflightinsider.com/missions/solar-system/insight-lander-passes-halfway-mark-on-journey-to-mars/
 
13.11.2018 - 02:52 - 
Emily Lakdawalla o pristátí

http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2018/mars-insight-landing-preview.html



pristátie 26.11. je pre nás v čase 20:53

 

____________________
Lamid
 
13.11.2018 - 03:17 - 
press kit 68 strán
https://www.jpl.nasa.gov/news/press_kits/insight/landing/download/mars_insight_landing_presskit.pdf

doporučujem prílohy, história, odkazy

 

____________________
Lamid
 
14.11.2018 - 05:34 - 
Aby sme sa dostali k pristátiu, treba byť v správnu dobu na správnom mieste.
https://mars.nasa.gov/insight/timeline/cruise/



22.5.2018 TCM 1
...
11.11.2018 - 15 days before landing TCM 4
už má sonda za sebou.

18.11.2018 - 8 days before landing TCM 5
25.11.2018 - 22 hours before landing TCM 6

 

____________________
Lamid
 
14.11.2018 - 07:08 - 
Prehľad mediálneho pokrytia:
https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7279

Wednesday, Nov. 21
10 a.m. PST (1 p.m. EST) - News conference: Mission engineering overview
11 a.m. PST (2 p.m. EST) - News conference: Mission science overview

Sunday, Nov. 25
10 a.m. PST (1 p.m. EST) - News conference: Final pre-landing update
1 p.m. PST (4 p.m. EST) - NASA Social: InSight team Q&A

Monday, Nov. 26: Landing Day
11 a.m. to 12:30 p.m. PST (2 p.m. to 3:30 p.m. EST) - Live landing commentary on the NASA TV Public Channel and online. https://www.youtube.com/user/JPLraw/live.
About 12 noon PST (3 p.m. EST) - Expected time of InSight touchdown on Mars
No earlier than 2 p.m. PST (5 p.m. EST) - Post-landing news conference

 

____________________
Lamid
 
18.11.2018 - 09:36 - 
Lockheed Martin Videos:

 

____________________
Lamid
 
21.11.2018 - 20:55 - 
Nasa TV odvysielala dnes
NASA Jet Propulsion Laboratory 2hod 6 min


...


Tu je to rozdelené
Mars Insight Engineering Mission Briefing
"https://youtu.be/I4nl1iIjM6U
a
Mars Insight Science Mission Briefing
"https://youtu.be/nzBkCVGwWsg

[Editoval 22.11.2018 lamid]

 

____________________
Lamid
 
22.11.2018 - 07:47 - 
NASA InSight pristátie na Marse: míľniky
https://blogs.nasa.gov/insight/2018/11/21/nasa-insight-landing-on-mars-milestones/
časy sú príjem na Zemi, teda udalosť na Marse je o 8min a 7 sek predtým:
(u nás čas EST + 6 hod, teda 20:40...21:01,...)

11:40 am PST (2:40 PM EST)-odlúčenie od fázy cruise, ktorá vykonáva misie na Mars
11:41 am PST (2:41 PM EST)- orientácia sondy pre atmosférické vstup
11:47 am PST (2:47 pm EST) – atmosférické vstup približne 19800 km/h, začiatok vstupu, zostup a pristávacia fáza
11:49 am PST (2:49 pm EST) – vrchol tepelného zaťaženia ochranný tepelný štít dosiahne asi 1500 ° C
15 sekúnd neskôr – maximálne spomalenie, s intenzívne tepelné zaťaženie spôsobuje možné dočasné výpadky signálov
11:51 am PST (2:51 PM EST) – nasadenie padáku 15 sekúnd neskôr – oddelenie od tep. štítu
10 sekúnd neskôr – nasadenie lander nôh
11:52 am PST (2:52 PM EST)-aktivácia radaru, ktoré pocítia vzdialenosť k povrchu
11:53 am PST (2:53 pm EST)-prvú akvizíciu signálu radaru
20 sekúnd neskôr – oddelenie od chrbta shell a padák
0,5 druhý neskôr – retrorockets alebo zostup motorov, začne paľba
2.5 sekúnd neskôr – začiatkom "gravity turn" dostať lander do správnej orientácie na pristátie
22 sekúnd neskôr – pohľad spomalením na konštantnú rýchlosť z 27 km/h na 8 km/h začína pre svoje hladké pristátie
11:54 am PST (2:54 PM EST) – očakávaná pristátie na povrchu Marsu
12:01 PM PST (3:01 PM EST) – "pípnutie" z InSight X-band radio priamo späť na Zem, označujúci InSight je nažive a funguje na povrchu Marsu

Nie skôr ako 12:04 PM PST (3:04 PM EST), ale prípadne ďalší deň – prvý obrázok z pohľad na povrchu Marsu
Skôr ako 5:35 PM PST (8:35 PM EST)-potvrdenie cez NASA Mars Odyssey orbiter, že solárne panely sa otvorili

V tlačovke bolo odpovedané, že čas sa môže meniť +- minuta.

 

____________________
Lamid
 
22.11.2018 - 13:16 - 
Insight - mole (krtek)


Humorom sa niekedy veda dá lepšie pochopiť.

Nástroj: Heat Flow and Physical Properties Package - sonda na meranie tepelného toku v marťanskej kôre, ktorá by sa mala dostať až 5 metrov pod povrch Marsu - HP3

autor Matthew Inman Oatmeal

 

____________________
Lamid
 
25.11.2018 - 03:59 - 

 

____________________
Lamid
 
25.11.2018 - 20:42 - 
Dnešná tlačovka k Insight, Začína zhruba na 5 minúte.



[Editoval 25.11.2018 lamid]

 

____________________
Lamid
 
26.11.2018 - 01:03 - 
Začínám být nervní...

https://mars.nasa.gov/insight/timeline/landing/watch-online/
 
26.11.2018 - 11:43 - 
jeden z prenosov na youtube
quote:
https://www.youtube.com/NASAJPL/live
Original air date: November 25, 2018 1 p.m. PT (4 p.m. ET)

To je o desiatej večer nášho času
[Upraveno 26.11.2018 Alchymista]
 
26.11.2018 - 13:54 - 
Pristátie je plánované na 19:53 UTC.

Prenos Nasa TV začne o 20:00 našeho.
https://www.nasa.gov/nasalive
sú tam aj ďalšie prenosy.

-----
je byť z čoho.

54 misií sa doposiaľ pokúsilo o úspech na Marse.
výsledok:
Úspech 25
čiastočný úspech 8
zlyhania 21 [Editoval 26.11.2018 lamid]

 

____________________
Lamid
 
26.11.2018 - 15:04 - 
 
26.11.2018 - 15:17 - 
Teď nevím, jestli to tu už někdo dal. Timeline přistání:

https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7291

EST + 6h = SEČ
 
26.11.2018 - 20:34 - 
26.11.2011 štart Atlas 5 s Curiosity
6.8.2012 som pozeral na 7 minút hrôzy.

Dnes lúskam oriešky a čakám ako to zvládne Insight.

[Editoval 26.11.2018 lamid]

 

____________________
Lamid
 
<<  1    2    3    4    5    6    7  >>  


Stránka byla vygenerována za 0.249118 vteřiny.