Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Diskuse > XForum

Fórum
Nejste přihlášen

< Předchozí téma   Další téma ><<  3    4    5    6    7  >>
Téma: Provoz ULA
19.8.2017 - 10:05 - 
Objekt 2017-046A opravdu není TDRS-M, ale ruská (geostacionární) družice Kosmos 2520, vypuštěná 16.8.2017. Na TLE pro TDRS-M (2017-047A) si zřejmě ještě budeme muset počkat. 
19.8.2017 - 12:36 - 
TLE 42915U 2017-047A:
0 TBA - TO BE ASSIGNED
1 42915U 17047A 17230.66484481 -.00000375 00000-0 00000+0 0 9999
2 42915 26.2144 331.4020 5851760 179.9686 95.5371 2.00361233 03

18.8.2017 17:57:22 GMT+0200 4647.1/35752.89 km inc 26.2144°

(Odčítané z telemetrie 4,644 x 35,790 Kilometers, 26.23°,
Target Orbit: 4,640 x 35,788km, 26.2° (GTO))

[Editoval 19.8.2017 lamid]
 
19.9.2017 - 22:53 - 
ULA od svého vzniku vynese 25. vojenskou družici pro NRO(NROL-42) v pátek 7:38 SELČ(5:38 UTC) raketou Atlas 5 541.

https://spaceflightnow.com/2017/09/19/ula-milestone-launch-for-national-reconnaissance-office-set-for-thursday/

 
20.9.2017 - 00:58 - 
Zde online. Pravděpodobnost dobrého počasí aktuálně 60%.

https://spaceflightnow.com/2017/09/19/av072_journal/
 
21.9.2017 - 12:27 - 
Americké letectvo říká, že nepožaduje od Kongresu povolení pro další ruské raketové motory RD-180 nad rámec 18 již schválených.

http://aviationweek.com/space/usaf-not-lobbying-extra-russian-rd-180s?NL=AW-05&Issue=AW-05_20170921_AW-05_772&sfvc4enews=42&cl=article_6&utm_rid=CPEN1000000980369&utm_campaign=11813&utm_medium=email&elq2=46c3ee98d9314d21ad8c386e2c225a18
 
22.9.2017 - 01:29 - 
Tak odklad o den... Musí vyměnit baterii v raketě, jestli jsem to dobře pochopil... 
24.9.2017 - 09:07 - 
Atlas V 541 NROL-42
 
25.9.2017 - 16:04 - 
Poznamenejme, že to byl v řadě 144. úspěšný start Atlas, 73. úspěšný start Atlas 5 a 25. start pro NRO. 
25.9.2017 - 22:25 - 
73 startů Atlasu 5

 
26.9.2017 - 22:08 - 
NROL-52 byla umístěna na nosič Atlas 5 421. Startovní okno začíná ve 5:30 SELČ(3:30 UTC) 5.10.

https://spaceflightnow.com/2017/09/26/nro-payload-paired-with-atlas-5-rocket-for-another-national-security-launch/
 
04.10.2017 - 00:49 - 
Aktuálně je start naplánován na 10:07 SELČ(8:07 UTC).
Zde online:

https://spaceflightnow.com/2017/10/02/av075_journal/
 
06.10.2017 - 14:05 - 
Špatné počasí znamenalo SCRUB a další pokus je naplnován na sobotu v 9:59 SELČ(7:59 UTC). 
08.10.2017 - 00:51 - 
Další odklad. Bude trvat několik dnů... 
13.10.2017 - 21:21 - 
Je tu nový termín. Zítra v 9:31 SELČ(7:31 UTC).

https://spaceflightnow.com/2017/10/12/fact-sheet-atlas-5-rocket-to-launch-the-nrol-52-mission-updated/
 
13.10.2017 - 21:24 - 
https://spaceflightnow.com/2017/10/12/photos-atlas-5-returns-to-launch-pad-for-night-owl-launch/

 
14.10.2017 - 20:42 - 
Zase odklad kvůli počasí. Další termín zítra v 9:28 SELČ (7:28 UTC).

https://spaceflightnow.com/2017/10/02/av075_journal/
 
15.10.2017 - 09:52 - 
Dnešní start NRO L-52 byl úspěšný. http://www.ulalaunch.com/ula-successfully-launches-nrol52-mission.aspx



 
07.12.2017 - 09:34 - 
Start NROL-47 byl posunut z 13.12. na leden kvůli testům nové avioniky na Delta 4.

https://spaceflightnow.com/2017/12/06/delta-4-launch-from-california-slips-to-january/
 
08.1.2018 - 11:26 - 
http://spacenews.com/ula-feels-no-schedule-pressure-to-select-vulcan-engine/
http://spacenews.com/bruno-vulcan-engine-downselect-is-blues-to-lose/

V souvislosti s motory Raptor od SpX, které proti původním záměrům budou mít snížený tah na 1700 kN (sl) z původně plánovaných 3050 kN (sl) bude zajímavé, zda se Blue Origin podaří dodržet plánovaný tah BE-4 motorů – 2400 kN (sl)
14 května 2017 měli při zkoušce havárii v „powerpack“, což je soubor zařízení pro dodávku komponentů paliva do spal. komory. Hlavní částí je dvou-rotorové turbo-čerpadlo o výkonu 75 000 HP.
Motor BE-4 má nejen fungovat v raketě New Glenn (7 ks v 1. stupni, 1 ks ve druhém st.), ale také 2ks mají fungovat v 1 stupni nové rakety Vulcan od ULA jako náhrada z ruských RD 180. S těmi se však počítá do r. 2024 – 2025, takže ULA nespěchá s výběrem náhrady. Tou má být buď BE-4 na metanox nebo AR-1 na LOX/RP od Aerojet. Dávají zatím přednost BE-4, ale rozhodnout má podle výsledku zkoušek asi letos.

Zajímavé je také, že raketa Vulcan s novým 3. stupněm ACES má mít nosnost na GTO až 15.100 kg, což je více, než 13.000 kg u New Glenn, ačkoliv ten má v 1 stupni 7 motorů BE-4. Přitom nosnost Vulcanu lze jednoduše škálovat pomocí 0-6 boosterů na TPH. ULA neuvažuje s návratem celého 1. stupně, ale jen jeho motorů. Je to hlavně z toho důvodu, že většinu zakázek má na GTO, GSO nebo na únikové rychlosti, kde i 1.stupeň dosahuje vyšší rychlosti, často je třeba plný výkon rakety a nebylo by možné nést palivo pro návrat celého stupně. Motory představují hlavní část ceny stupně.

Vzhledem ke spolehlivosti motorů RD 180 ( mnoho desítek startů bez jediné havárie), spolehlivosti boosterů na TPH a předpokládané stejné spolehlivosti BE-4 se jeví použití jednoho nebo 2 výkonných motorů v prvním stupni jako optimální řešení oproti mnoha malým motorům. Tam je nutno násobit všechny spoje, potrubí, čerpadla, ventily a jejich ovládání, snímače, zapalovače, regulaci tahu, elektroinstalaci, zkušební zážehy a pod. Na př. Atlas 5 u RD180 pokud vím, žádný zkušební zážeh neprovádí. Ten provádí výrobce motorů.
 
27.2.2018 - 20:00 - 
Velikost Centauru vynikne při takovém pohledu.

http://spaceref.com/commercial-space/rocket-parts-are-big.html

 
28.2.2018 - 12:05 - 
Zítra ve 23:02 SEČ (22:02 UTC) by měla odstartovat raketa Atlas 5 541 s geostacionární meteorologickou družicí GOES-S.

http://www.ulalaunch.com/webcast.aspx
 
01.3.2018 - 22:37 - 
Už za cca půl hodiny

 
01.3.2018 - 23:37 - 
Centaur se svým nákladem dosáhl správné přechodové dráhy. 
02.3.2018 - 14:02 - 
quote:
Centaur se svým nákladem dosáhl správné přechodové dráhy.


... jen připojím gratulaci a statistiku:

- jde o 76 úspěšný start rakety AtlasV
- jde o 3 start ULA v letošním roce
- jde o 126 úspěšný start firmy ULA od prosince 2006
- cena rakety AtlasV541 je 145MUSD včetně kryogenního horního stupně Centaur. Údajně raketa + horní stupeň + pojištění vychází nejlevněji na trhu ...
 
02.3.2018 - 19:15 - 
Pár fotek z posledního startu

http://www.spaceflightinsider.com/photo-galleries/gallery-goes-s-launch/
 
21.3.2018 - 14:24 - 
http://www.parabolicarc.com/2018/01/04/ula-completes-design-certification-review-atlas-starliner-flights/
ULA Completes Design Certification Review for Atlas V Starliner Flights
Je to důležitý krok pro nadcházející finální hardware i sofware testy a operační testy

Atlas 5 byl ve stejné základní konfiguraci vypuštěn více než 70 x se 100% úspěšností, takže by měl mít dobré předpoklady pro Orbital Flight Testy (OFT)
 
13.4.2018 - 22:37 - 
Pozítří v 1:13 SELČ (zítra ve 23:13 UTC) začne startovací okno pro let voj. komunikační družice AFSPC-11 a technologické experimentální družice EAGLE na palubě nosiče ATLAS 5.

https://spaceflightnow.com/2018/04/13/atlas-5-rocket-readied-for-high-altitude-dual-satellite-flight-saturday/
 
13.4.2018 - 22:40 - 
 
15.4.2018 - 01:22 - 
Ten školák v motýlku mě fakt děsí... 
15.4.2018 - 01:35 - 

https://spaceflightnow.com/2018/04/13/av-079-mission-status-center/


http://spaceflight101.com/afspc-11/atlas-v-launches-afspc-11-mission/ [Editoval 15.4.2018 lamid]
 
<<  3    4    5    6    7  >>  


Stránka byla vygenerována za 0.335515 vteřiny.