Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Diskuse > XForum

Fórum
Nejste přihlášen

< Předchozí téma   Další téma ><<  1    2    3    4    5    6    7  >>
Téma: Chandrayaan-II
16.8.2019 - 13:06 - 
quote:
pekné
chcelo by to ešte pre názornosť vyznačiť smery pohybu



Dráha Chandrayaan-2 a Mesiaca v 3d a jej priemet do základných rovín. [upraveno 16.8.2019 13:08]

 

____________________
Lamid
 
16.8.2019 - 13:27 - 
Vďaka  
16.8.2019 - 18:21 - 
A tu je celá Animácia zachytenia na orbite Mesiaca:

 

____________________
Lamid
 
19.8.2019 - 10:57 - 
Zajtra 11:00 IST (-3:30 k nášmu), po LOI, bude tlačovka:

https://www.isro.gov.in/update/19-aug-2019/isro-press-meet-occasion-of-lunar-orbit-insertion-of-chandrayaan-2-mission
[upraveno 20.8.2019 03:40]

 

____________________
Lamid
 
19.8.2019 - 20:50 - 
quote:
A tu je celá Animácia zachytenia na orbite Mesiaca:


Nebeská mechanika mě nepřestává fascinovat. Předpokládám, že jim manévr vyjde, ale i tak držím palce. Jestli dobře počítám, tak manévr navedení na dráhu kolem Měsíce (LOI - Lunar Orbit Insertion) bude 20. srpna 2019 v rozmezí 3:00 - 4:00 UT (což je 5:00 - 6:00 SELČ, 8:30 - 9:30 IST). [upraveno 19.8.2019 21:18]
 
20.8.2019 - 06:04 - 
ISRO si necháva správu o zachytení asi na tlačovku.
Je totiž hodina po a žiadne oficiálne správy.
Len rádiový amatér hlási o 5:43 AM · 20. 8. 2019:
"Now the effect of the burn is becoming visible in the Doppler curve of Chandrayaan-2."
https://twitter.com/cgbassa/status/1163657785097297925




https://twitter.com/cgbassa/status/1163671015756636160?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1163671015756636160&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.planetary.org%2Fblogs%2Fjason-davis%2Fchandrayaan-2-successful-loi.html [upraveno 20.8.2019 07:21]

 

____________________
Lamid
 
20.8.2019 - 06:10 - 
Ďalší neoficiálny tweet:
"1) At 9.02.21am IST command to ignite the engine. It will be a retro-burn.
2) 1745 secs later #LOI must be achieved
3) Speed to be reduced to 246.37m/sec
4) Propellent consumption 241kg
5) Target Moon orbit: 114.3x18072.1"

https://mobile.twitter.com/ChethanKumarTOI/status/1163654146702004224

 

____________________
Lamid
 
20.8.2019 - 06:34 - 
Tak už aj oficiálne:
Lunar Orbit Insertion (LOI) maneuver was completed successfully today (August 20, 2019) at 0902 hrs IST as planned, using the onboard propulsion system. The duration of maneuver was 1738 seconds. With this, Chandrayaan-2 was successfully inserted into a Lunar orbit. The orbit achieved is 114 km x 18072 km.

https://www.isro.gov.in/update/20-aug-2019/chandrayaan-2-update-lunar-orbit-insertion

 

____________________
Lamid
 
20.8.2019 - 08:09 - 
Horizons včera vydal novú verziu dráhy(19.08.2019). Dnešný manéver vyšiel, predpokladám, že drobný rozdiel tam bude, ale asi bude mimo zobrazovacích možností grafu.

[upraveno 20.8.2019 08:12]

 

____________________
Lamid
 
20.8.2019 - 08:48 - 

 

____________________
Lamid
 
21.8.2019 - 22:19 - 


Dnes 21. srpna 2019 byl provedený druhý manévr (LBN 2) na oběžné dráze Měsíce sondou Chandrayaan 2 (Čandraján 2). Manévr začal podle plánu zapálením motoru v 7:20 UT (9:20 SELČ, 12:50 IST) na dobu 20 min a 28 s. Výsledná dráha je 118 km x 4412 km (aposelenium se snížilo o 13 660 km). Všechny systémy sondy pracují normálně. Další úprava dráhy je naplánována na 28. srpna.

https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-latest-updates
https://twitter.com/isro/status/1164086642199552000
 
22.8.2019 - 22:03 - 


Indická kosmická agentura ISRO se "pochlubila" snímkem odvrácené strany Měsíce. Je na něm vidět Východní moře (Mare Orientale) a kráter Apollo. Snímek byl pořízený 21. srpna 2019 v 19:03 UT z výšky 2 650 km. Snímek by měl být pořízený fotoaparátem na palubě přistávacího modulu Vikram (Vikram). (Asi 800 km západně od kráteru Apollo - vlevo ve stínu - je kráter Von Kármán, v kterém přistála čínská sonda Chang'e 4 (Čchang-e 4), kde se blíží svítání.)

Přistání přistávacího modulu Vikram (Vikram) na povrchu Měsíce je naplánováno na 6. září 2019 ve 20:25 UT (22:25 SELČ, v Indii bude už 7. září 2019 v 01:55 IST) a za 4 hodiny po přistání je naplánováno sjetí vozítka Pragyan (prag'jan, pragjan) na povrch Měsíce.


https://twitter.com/isro/status/1164535259561517058
https://twitter.com/gautamlakra93/status/1164032232454938624 [upraveno 22.8.2019 23:00]
 
23.8.2019 - 07:11 - 
Pre sat-track.org Chandrayaan-2 zanikol 21.08.2019


Je to správne, lebo TLE sú pre telesá obiehajúce Zem a Chandrayaan-2 sa stal 21.8. obežnicou Mesiaca a jeho dráha sa potomto dátume v TLE nedá vyjadriť.
Len názov stĺpca pre takúto udalosť nie je moc vhodný. [upraveno 23.8.2019 07:13]

 

____________________
Lamid
 
27.8.2019 - 11:50 - 


Indická kosmická agentura ISRO zveřejnila snímky odvrácené strany Měsíce pořízené Kamerou mapující povrch TMC-2 (Terrain Mapping Camera-2), která je umístěná na orbitální části sondy Chandrayaan 2 [Čandraján 2]. Snímky byly pořízeny 23. srpna 2019 z výšky asi 4 375 km.

TMC-2 je zmenšená verze kamery TMC-1, která byla použita na sondě Chandrayaan 1 [Čandraján 1]. Cílem použití kamery je vytvoření mapy Měsíce s prostorovým rozlišením až 5 m.

https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-latest-updates [upraveno 27.8.2019 12:13]
 
28.8.2019 - 10:48 - 


Sonda Chandrayaan 2 [Čandraján 2] dnes v noci 28. srpna 2019 provedla třetí manévr LBN (Lunar Bound Phase) na oběžné dráze Měsíce. Manévr začal podle plánu zapálením motoru v 3:34 UT (5:34 SELČ, 9:04 IST) na dobu 19 min a 50 s. Výsledná dráha je 179 km x 1 412 km (aposelenium se snížilo o 3 000 km). Parametry úprav oběžné dráhy zatím odpovídají plánu. Všechny systémy sondy pracují normálně.

Další úprava dráhy je naplánována na 30. srpna. Poslední manévr 1. září navede sondu Chandrayaan 2 [Čandraján 2] na téměř kruhovou polární orbitální dráhu a 2. září se oddělí přistávací modul Vikram [Vikram], který přistane na povrchu až 6. září.

https://www.isro.gov.in/update/28-aug-2019/chandrayaan-2-update-third-lunar-bound-orbit-maneuver
 
30.8.2019 - 23:10 - 


Sonda Chandrayaan 2 [Čandraján 2] v pátek 30. srpna 2019 provedla čtvrtý manévr LBN (Lunar Bound Phase) na oběžné dráze Měsíce. Manévr začal podle plánu zapálením motoru v 12:48 UT (14:48 SELČ, 18:18 IST) na dobu 19 min a 15 s. Výsledná dráha je 124 km x 164 km (aposelenium se snížilo o 1 248 km). Parametry úprav oběžné dráhy zatím odpovídají plánu. Všechny systémy sondy pracují normálně.

Poslední úprava dráhy je naplánována na 1. září, která navede sondu Chandrayaan 2 [Čandraján 2] na téměř kruhovou polární orbitální dráhu a 2. září se oddělí přistávací modul Vikram [Vikram], který přistane na povrchu až 6. září.

https://www.isro.gov.in/update/30-aug-2019/chandrayaan-2-update-fourth-lunar-orbit-maneuver
https://www.financialexpress.com/lifestyle/science/chandrayaan-2-isros-lunar-craft-moves-one-step-closer-to-the-moon/1691753/ [upraveno 31.8.2019 00:41]
 
01.9.2019 - 22:51 - 


Dnes 1. září 2019 ve 12:51 UT (14:51 SELČ, 18:21 IST) zažehla sonda Chandrayaan 2 [Čandraján 2] svůj motor na dobu 52 sekund a provedla tak pátý a poslední manévr LBN (Lunar Bound Phase). Výsledkem je téměř kruhová polární orbitální dráha s parametry 119 x 127 km.



2. září 2019 v čase 7:15 - 8:15 UT (9:15 - 10:15 SELČ, 12:45 – 13:45 IST) se oddělí přistávací modul Vikram [Vikram] od orbitální části sondy Chandrayaan 2 [Čandraján 2].

3. září 2019 provede přistávací modul Vikram [Vikram] zkušební zážeh motorů v délce 3 sekund, který ověří funkčnost systémů modulu a orbitální dráha se sníží na 109 x 120 km. Ve stejný den v čase 21:30 - 22:30 UT (23:30 - 00:30 SELČ, 03:00 – 04:00 IST v Indii bude už 4. září) provede přistávací modul další brzdící manévr, který upraví dráhu na eliptickou s parametry 36 x 110 km.

V období od 3. do 6. září bude přistávací modul prozkoumávat měsíční povrch a identifikovat rovnou a bezrizikovou přistávací zónu.



6. září 2019 ve 20:10 UT (22:10 SELČ, 01:40 IST) započne závěrečná motorická sestupná fáze směrem k povrchu Měsíce, která bude trvat 15 min a vyvrcholí přistáním na povrchu Měsíce.




Přistání se očekává v pátek 6. září 2019 v 20:25 UT (22:25 SELČ, v Indii bude už 7. září 01:55 IST)


Přistávací modul Vikram [Vikram] o hmotnosti 1 471 kg by měl dosednout na měsíční povrch rychlostí asi 2 m/s.



Vozítko Pragyan [prag'jan, pragjan] nestojí uvnitř modulu na "podlaze", ale je připevněno svisle na odklápěcí plošině, která ve složeném stavu uzavírá vnitřní prostor přistávacího modulu. Stěna, po sklopení a rozložení, bude sloužit jako sjezdová rampa. Po přistání se spustí procedury spojené s vyložením vozítka a po čtyřech hodinách po přistání, tj. kolem 00:30 UT (02:30 SELČ, 06:00 IST) by mělo vozítko sjet na měsíční povrch. Vozítko má omezené jízdní (rychlost 1 cm/s) a manévrovací schopnosti a max. očekávaný dojezd je 500 m.



Zajímavostí je, že přestože sonda odstartovala o týden později (z důvodu závady na nosné raketě), než byl původní plán, tak den přistání na Měsíci bude dodržený (6. září 2019). Den přistání je tak zvolený, protože 5. září začne v přistávací oblasti svítat a 6. září bude už oblast osvětlená. Přistávací modul i vozítko jsou navrženy s životností jednoho lunárního dne, tj. 14 dnů pozemských. Nepředpokládá se, že by přežily 14 denní mrazivou měsíční noc, kdy teploty klesají až na -190°C.



Hlavním plánovaným místem pro přistání modulu Vikram [Vikram] je plošina mezi dvěma krátery Manzinus C and Simpelius N, na souřadnicích 70,9° j. š. a 22,8° v. d. Je vdálené asi 700 km od jižního pólu Měsíce. Slunce zde bude nízko nad obzorem a proto mají jak přistávací modul tak vozitko svisle orientované panely slunečních baterií. Panely modulu Vikram [Vikram] mají výkon 650 W a výkon panelu vozítka Pragyan [prag'jan, pragjan] je jen 50 W.

(Záložní místo přistání je na souřadnicích 67,9° j. š. a 18,5° z. d., ale to v tu dobu bude ještě ve stínu, tak předpokládám, že by k přistání došlo o 3 - 4 dny později.)



https://www.isro.gov.in/update/01-sep-2019/chandrayaan-2-update-fifth-lunar-orbit-maneuver
https://moonmonday.space/2019/07/08/chandrayaan-2-landing-site-in-the-southern-highlands/
https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-home-0
http://www.planetary.org/multimedia/space-images/charts/chandrayaan-2-landing.html [upraveno 3.9.2019 21:39]
 
02.9.2019 - 02:03 - 
Na pristátie sa teším.
Change4, Beresheet, teraz Chandrayaan2, Mesiac je teraz v kurze.
Dúfam, že bude živé vysielanie.

 

____________________
Lamid
 
02.9.2019 - 10:11 - 
9:45 SELČ se Vikram oddělil. 
02.9.2019 - 23:24 - 
Na stránce Deep Space Network (DSN), což je mezinárodní síť antén agentury NASA, která umožňuje komunikaci s vesmírnými sondami, které se nacházejí v meziplanetárním prostoru přibyl i orbitální modul Chandrayaan 2 [Čandraján 2] a přistávací modul Vikram [Vikram].

https://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html

 
04.9.2019 - 11:37 - 


Řídící místnost v indickém středisku ISTRAC (ISRO Telemetry, Tracking and Command Network) v Bengaluru.

3. září 2019 provedl přistávací modul Vikram dva motorické manévry, které upravily jeho dráhu kolem Měsíce.

První manévr byl provedený v 03:20 UT (05:20 SELČ, 8:50 IST). Motor(y) pracoval(y) jen 4 s a byl to zkušební zážeh který měl prověřit pohon i ostatní systémy modulu Vikram. Výsledkem tohoto zkušebního zážehu bylo mírné snížení oběžné dráhy na 104 x 128 km.

Druhý hlavní manévr byl provedený ve 22:12 UT (u nás a v Indii bylo už 4. září 00:12 SELČ, 03:42 IST). Motor(y) při něm pracoval(y) 9 s a byla dosažena konečná orbitální dráha s parametry 35 x 101 km. Je to plánovaná dráha, která bude sloužit jako výchozí pro závěrečný motorický sestup. Ten by měl být podle nejnovějších zpráv zahájený 6. září 2019 v rozmezí 19:30 - 20:30 UT (21:30 - 22:30 SELČ, V Indii bude už 7. září 01:00 - 02:00 IST).

K přistání by mělo dojít 6. září 2019 mezi 20:00 - 21:00 UT (22:00 - 23:00 SELČ, v Indii bude už 7. září 01:30 - 02:30 IST)

Technicky by k přistání mělo dojít 15 minut po zahájení řízeného sestupu.

https://www.isro.gov.in/update/03-sep-2019/chandrayaan-2-update-first-de-orbiting-maneuver
https://www.isro.gov.in/update/04-sep-2019/chandrayaan-2-update-second-de-orbiting-maneuver
 
05.9.2019 - 11:17 - 
živé vysielanie indickej národnej televízie: pristávanie Vikram na povrch Mesiaca
začína zajtra 21:30 nášho času.
[upraveno 5.9.2019 11:21]

 

____________________
Lamid
 
05.9.2019 - 19:47 - 
ISRO predstavuje Vikram:

 

____________________
Lamid
 
05.9.2019 - 20:19 - 
Na Idnes píše o tomto letu i paní Tenzler.
Zaujalo mne toto její tvrzení:
Zítra se snad dočkáme dalšího milníku. Na Měsíci má přistát indický přistávací modul. Indický projekt je sice až čtvrtý v pořadí, přesto je zajímavý. Je totiž neobyčejně úsporný.
Dal by se zhruba srovnat s jedním výletem firmy SpaceX na oběžnou dráhu. Za stejnou cenu vyprojektovala Indie výlet na Měsíc, vyrobila orbitální sondu, která by měla oficiálně něco přes rok zkoumat souputníka naší Země z jeho oběžné dráhy, přistávací modul a vozítko, které se vydá na výzkumy přímo na povrchu Měsíce.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=726813

Zajímalo by mne, jestli má pravdu.

 

____________________
Zajímá mne vše nové.
 
05.9.2019 - 21:05 - 
quote:


Zajímalo by mne, jestli má pravdu.

udávaná cena je 143 miliónov dolárov

https://www.financialexpress.com/lifestyle/science/chandrayaan-2-cost-avengers-endgame-avatar-chandrayaan-2-budget-launch-date-video/1643019/

https://en.wikipedia.org/wiki/Chandrayaan-2
uvádza 141 [upraveno 5.9.2019 21:14]

 

____________________
Lamid
 
05.9.2019 - 21:18 - 
Díky.

 

____________________
Zajímá mne vše nové.
 
06.9.2019 - 05:00 - 
Tak aj priamo ISRO o 21:40

 

____________________
Lamid
 
06.9.2019 - 14:09 - 
ISRO predstavuje rover Pragyan

 

____________________
Lamid
 
06.9.2019 - 17:52 - 
A že Tenzler neuvedla jako výchozí sumy pro porovnání spíš NASA, ULA, nebo ESA...?
Její velké "zapálení" pro SpaceX je známé,ale někdy komické...
 
06.9.2019 - 20:08 - 
quote:
A že Tenzler neuvedla jako výchozí sumy pro porovnání spíš NASA, ULA, nebo ESA...?
Její velké "zapálení" pro SpaceX je známé,ale někdy komické...


Píše celkem zajímavě, ale jakmile dojde na Muška, tak ji přeskočí, a mele nesmysly.
 
<<  1    2    3    4    5    6    7  >>  


Stránka byla vygenerována za 0.258791 vteřiny.