Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Diskuse > XForum

Fórum
Nejste přihlášen

< Předchozí téma   Další téma ><<  99    100    101    102    103    104    105  >>
Téma: Provoz ISS
26.5.2013 - 19:57 - 
citace:
... Tipoval bych spíš "tisk" potravin ...
No o tých potravinách som v článku čítal, len si nejak nedokážem predstaviť, ako chcú dosiahnuť toho, aby bola tá mrkva z polymérov aj jedlá.
Tie ND a drobné predmety ešte chápem - ale potraviny, čo pod tým konkrétne myslia?
Dúfam, že sa konzumácie tej replikovanej 3D pizze z práškových surovín nedožijem.

[Upraveno 26.5.2013 fritz.lochmann]
 
26.5.2013 - 20:48 - 
citace:
citace:
... Tipoval bych spíš "tisk" potravin ...
No o tých potravinách som v článku čítal, len si nejak nedokážem predstaviť, ako chcú dosiahnuť toho, aby bola tá mrkva z polymérov aj jedlá.
Tie ND a drobné predmety ešte chápem - ale potraviny, čo pod tým konkrétne myslia?
Dúfam, že sa konzumácie tej replikovanej 3D pizze z práškových surovín nedožijem.

[Upraveno 26.5.2013 fritz.lochmann]


Takže mluvili i o tom dnes na Nově ve zprávách a kupodivu se ptali i toho, kdo dle jeho odpovědí ví dle všeho o co jde.

Takže místo polymerů - to bude tisknout ze sušených potravin, zřejmě ve formě v okamžiku tisku nějakého druhy pasty - dle mne a z ní to bude vytvářet a mělo by jít prostě o druhy těstovin co to má vyrábět.
A sušení potrvavin pro jejich následné uchování má dlouhou tradici a není na tom nic špatného.
 
26.5.2013 - 21:20 - 
citace:
... to bude tisknout ze sušených potravin, zřejmě ve formě v okamžiku tisku nějakého druhy pasty - dle mne a z ní to bude vytvářet a mělo by jít prostě o druhy těstovin co to má vyrábět.
A sušení potrvavin pro jejich následné uchování má dlouhou tradici a není na tom nic špatného.
Na prípravu potravín zo sušených ingrediencií nie je potrebná práve 3D tlačiareň - ona totižto trebárs tie špagety aj tak neuvarí a sušené sú už samo so sebou dosť, takže je jedno, či to vezie prášok na špagety a potom ich "tlačí" na orbite ( Mesiaca, Marsu ...), alebo ich vezie rovno hotové a len ich zalejú vriacou vodou. Sušené potraviny, potraviny z práškov a v tubách si predsa vedia pripraviť už dnes na ISS aj bez 3D tlačiarne a myslím, že to vedeli už aj na Mire a Saľutoch.
Skôr to chce, aby jeden z cestovateľov na Mars alebo aj z osadníkov Marsu bol aspoň trocha šikovný kuchár, ktorý vie z práškov a emulzií čosi zmysluplné vykúzliť.

[Upraveno 26.5.2013 fritz.lochmann]
 
28.5.2013 - 22:41 - 
sojuz na orbite... všetky antény a solárne panely otvorené podľa plánu...
zrýchlené priblíženie k iss

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
29.5.2013 - 07:10 - 
a uz su aj uspesne vo vnutri iss

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
29.5.2013 - 10:24 - 
citace:
Na prípravu potravín zo sušených ingrediencií nie je potrebná práve 3D tlačiareň - ona totižto trebárs tie špagety aj tak neuvarí a sušené sú už samo so sebou dosť, takže je jedno, či to vezie prášok na špagety a potom ich "tlačí" na orbite ( Mesiaca, Marsu ...), alebo ich vezie rovno hotové a len ich zalejú vriacou vodou. Sušené potraviny, potraviny z práškov a v tubách si predsa vedia pripraviť už dnes na ISS aj bez 3D tlačiarne a myslím, že to vedeli už aj na Mire a Saľutoch.
Skôr to chce, aby jeden z cestovateľov na Mars alebo aj z osadníkov Marsu bol aspoň trocha šikovný kuchár, ktorý vie z práškov a emulzií čosi zmysluplné vykúzliť.

[Upraveno 26.5.2013 fritz.lochmann]


no cital som nejaky clanok (uz ho fakt nenajdem) a myslienka je skor usetrit za skladovacie priestory a hmotnost obalovacieho materialu. Oboje je problem pri dlhych expediciach a hlavne potom pri posielani zasob. A z par skatul moze 3D tlaciaren vytvorit urcite minimalne 15-20 roznych jedal. (ked sme len pri cestovinach tak raz to budu spagety, raz vrtulky, raz rezance, raz makarony, sice nakoniec je to stale to iste ale z hladiska psychologie mate pocit ze jete stale ine jedlo ;-) )
 
29.5.2013 - 11:31 - 
citace:
citace:
Na prípravu potravín zo sušených ingrediencií nie je potrebná práve 3D tlačiareň - ona totižto trebárs tie špagety aj tak neuvarí a sušené sú už samo so sebou dosť,... aspoň trocha šikovný kuchár...


no cital som nejaky clanok (uz ho fakt nenajdem) a myslienka je skor usetrit za skladovacie priestory ...


Kuzlo 3D tlaciarne zatial skutocne spociva vo vyrobe nahradnych dielov, mozno recyklacie... V pripade jedla sa skutocne skor uplatni kuchar.

Ine by bolo, ak by sme pracovali na molekulovej urovni, lebo ak z vody a CO2 vieme vyrobit ropu (uhlovodiky), tak to uz sme len kusok od Veta a inych margarinov...
pripadne i cukrov, alkoholov, celulozy...
Ale aj tam by sa 3D tlaciaren uplatnila az ako finalizator podoby a nie vlastnej pripravy latky
 
29.5.2013 - 11:37 - 
treba nam toto:
http://en.memory-alpha.org/wiki/Replicator

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
29.5.2013 - 16:11 - 
a tu je ten clanok ohladom 3d tlace potravin, uvidime ked sa dostanu dalej
http://www.nasa.gov/directorates/spacetech/home/feature_3d_food.html

 
30.5.2013 - 08:22 - 
čo sa týka 3D tlačiarní len toľko že,,, aj automobil bol zo začiatku recesia,,, to hlučné pomalé čudo ktoré sa pokazilo každých 100 metrov s tisícročiami používaným koňom nemohlo súperiť,,, dnes vieme ako to dopadlo,,, tka isto aj 3D tlačiarne,,,, dnes je to skôr zábava,,, uvidíme čo to dokáže o 50 rokov ak sa to uchytí,,, a prečo o 50,,, možno o 10 
30.5.2013 - 10:11 - 
Pokiaľ ide o 3D tlačiarne potravín, videl by som to tak, že 3D tlač potravín je vhodná na niektoré druhy potravín, kde hrá významnú úlohu ich vzhľad - predsa len, pekná trojrozmerná jahoda (alebo reďkovka, alebo uhorka, alebo jablko alebo...) vytlačená z nejakej kašičky, hoci pripravenej z prášku a vody, je niečo trochu iné ako samotná tá "kašička" pripravená len z prášku a vody. Ani dehydrované kúsky, hociako sofistokovane pripravené, zrejme nemôžu produktom 3D tlačiarne vzhľadom konkurovať.
"Oči sedia a jedia pri obede prvé.", a na vzhľade jedla záleží prinajmenšom rovnako ako na jeho vôni a chuti.

Problém "3D tlačiarní potravín" by som však videl v značne problematickom zabezpečení hygieny a mikrobiálnej čistoty zariadenia i produkovaných potravín v podmienkach stanice či kozmickej lode.
Riešiť to tým spôsobom, že by sa používal vždy nový "spotrebný materiál" (zásobníky, tlačové hlavy a pracovné podložky) pre každú výrobnú šaržu by malo zrejme za následok vysokú hmotnosť a veľký objem tohoto "spotrebného materiálu", nejaké umývanie a dezinfikovanie po každom použití je zasa vo vesmíre dosť problematická záležitosť.
 
30.5.2013 - 10:44 - 
trochu odbocim - cital som ze ISS za rok vyprodukuje tolko metanu, ze by sa tym dal naplnit Morpheus (mesacny lander vyvijany v NASA). Da sa niekde dohladat kolko a akych plynov a tekutin ISS rocne vyprodukuje ako odpad? 
30.5.2013 - 20:55 - 
hehe, z tých cassidyho "vlasov" je slušná sranda

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
07.6.2013 - 07:45 - 


ISS Science Garage "Clang"

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
07.6.2013 - 23:15 - 
http://rsc-etestpilot.blogspot.ru/2013/06/blog-post_5.html

Po papierovom modeli NEM-1 zavesil na svoj blog kozmonaut Mark Serov i fotky makety vnútorných priestorov v skutočnej veľkosti.
 
08.6.2013 - 09:43 - 
citace:
http://rsc-etestpilot.blogspot.ru/2013/06/blog-post_5.html

Po papierovom modeli NEM-1 zavesil na svoj blog kozmonaut Mark Serov i fotky makety vnútorných priestorov v skutočnej veľkosti.


Hezký je poslední dubnový blog o záplatování skafandrů.
 
10.6.2013 - 18:01 - 
Fotografování Země

http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_2527.html

http://www.nasa.gov/images/content/754607main_8979887826_2d815d55ca_o-full_full.jpg
 
10.6.2013 - 20:57 - 
http://www.theglobeandmail.com/news/national/canadian-astronaut-chris-hadfield-retires/article12454679/

hadfield ide do dôchodku

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
11.6.2013 - 16:00 - 
progress m-19m sa odpojil od iss...
oi. tým uvoľnil miesto pre atv-4 (ale atv ešte bude musieť počkať na ruské eva, a až potom sa bude môcť pripojiť... dokovanie plánované na 15.)

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
11.6.2013 - 16:20 - 
hehe, a otvorila sa im na progresse tá kurs anténa pri odpojení

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
12.6.2013 - 23:27 - 
Dnes som pozoroval prenádherný prelet ISS nad BA. Letela priamo zo západu na východ pomedzi Veľký voz a Polárku v čase 22:55 - 22:59. Bol to jeden z najkrajších preletov, ktoré som doteraz videl. 
13.6.2013 - 00:57 - 
Aj ja som ho pozoroval, bol nádherný, no nie výnimočný. Výnimočné bolo, že nejakých 5 minút pred ISS sa dal pozorovať aj nedávno od nej odpojený Progress M-19M a ďalších cca 20 minút pred tým aj ATV-4, ktorá sa zas s ISS zakrátko spojí. Toto sledovania diania okolo ISS v podstate na vlastné oči je naozaj fascinujúcim zážitkom.  
13.6.2013 - 04:00 - 
citace:
... že nejakých 5 minút pred ISS sa dal pozorovať aj nedávno od nej odpojený Progress M-19M a ďalších cca 20 minút pred tým aj ATV-4, ...
No ja som to zbadal čírou náhodou, nestriehol som na to, i keď zvyčajne si na prelet počkám, ak dovoluje čas a počasie. Takže ak počasie dovolí, ATV si vystriehnem Pred časom som takto vystriehol let vo formácii s jedným z posledných letov raketoplánov.
 
15.6.2013 - 13:15 - 
1 zo 4 pohonných systémov na atv nefunguje...
dokovanie je go, atv je 3,5 km od stanice

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
15.6.2013 - 16:07 - 
pridokovanie atv potvrdené...

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
15.6.2013 - 18:36 - 
na meranie vzdialenosti atv od stanice sa používa oi. pravítko, ktorým sa meria veľkosť atv na obrazovke

https://twitter.com/Cmdr_Hadfield/status/190683548569702400

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
17.6.2013 - 13:53 - 
hatch do atv otvoreny...
teraz budu mat co robit, kym to vsetko vylozia a nalozia odpadom

edit:
tak to vyzera, ze samotne otvorenie prielezu bolo odsunute na neskor... dovod neviem, zdroj je twitter
[Edited on 17.6.2013 Agamemnon]

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
17.6.2013 - 14:42 - 
citace:
tak to vyzera, ze samotne otvorenie prielezu bolo odsunute na neskor... dovod neviem, zdroj je twitter


podla nsf:
otvorenie zablokovalo mcc-m... dovod nezverejneny - len to, ze atv je v poriadku... mcc-m ma poradu ohladom situacie

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
17.6.2013 - 17:25 - 
vyzerá to, že dôvodom je, že 3 tie vrecia s nákladom sú kontaminované nejakou plesňou/baktériou... situácia sa analyzuje a zisťuje sa, či bude potrebné dekontaminovať atv, alebo sa bude môcť otvoriť preilez

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
18.6.2013 - 11:02 - 
prielez uz otvoreny

 

____________________
Per aspera ad astra - 42
 
<<  99    100    101    102    103    104    105  >>  


Stránka byla vygenerována za 0.167459 vteřiny.