Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Nosiče > Raketa Redstone
tisk 


Raketa Redstone s lodí Mercury při suborbitálním testu (1961)

Jedna z prvních kosmických raket vyvinutá týmem Werhnera von Brauna.

Raketa Redstone byla původně vojenského zaměření. Počátkem padesátých let ji v Redstone Arsenal v Alabamě vyvíjel Werhner von Braun se svým týmem. Vývoj se zakládal na zkušenostech s raketou V-2, dolet činil 325 km a použitou směsí pohonných látek byl alkohol a kapalný kyslík, později kerosin a kapalný kyslík. Vývoj vojenského provedení byl dokončen v roce 1952.

V roce 1954 navrhoval stejný konstruktér vypuštění družice pomocí této upravené rakety s názvem Jupiter-C. Její nosnost se zvýšila velmi jednoduše přidáním dalších stupňů na tuhé pohonné látky. To však bylo zamítnuto, nikoliv samotné starty rakety pro zkoušky balistických hlavic, které započali s tímto nosičem v roce 1956. Situace se však změnila po vypuštění sovětského Sputniku-1. Bylo rozhodnuto (po dlouhodobém naléhání Werhnera von Brauna) vypusti první americkou družici pomocí čtyřstupňové rakety Jupiter-C, později přejmenované na Juno.

To však nebylo jediné využití. Na scénu přišly pilotované lety a problém s nosiči, vývoj rakety Atlas nešel podle představ dopředu a tak se naskýtalo logické řešení použití labšího nosiče a začít se suboritálními skoky, nikoliv s plnohodnotným obletem. K tomu dostačoval opět Redstone, tentokráte s přívlastkem Mercury podle stejnojmenné pilotované lodi. O něco později ji využívala Austrálie, rovněž k suborbitálním testům a v modifikaci Sparta v jednom případě i k vynesení první australské družice Wresat (29.11.1967) o hmotnosti 45 kg.

Výška původní rakety Redstone dosahovala 21,1 m, maximální průměr hodnoty 1,78 m a celková hmotnost na startu pak 27 800 kg. Verze pro vypouštění kosmických lodí Mercury pak byla o 600 kg těžší, měla stejný průměr, avšak délku sníženou na 20 m. Tah při startu činil 357 kN.

Poznámka: jednotlivé drobné rozdíly mohou být nepřesné vzhledem k vojenské verzi nosiče, jehož parametry nejsou úplně známy.

Michal Polák


Aktualizováno : 25.02.2008

[ Obsah | Rakety a kosmodromy ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.


(originál je na https://mek.kosmo.cz/nosice/usa/redstone/index.htm)

Stránka byla vygenerována za 0.033319 vteřiny.