Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Pilotované lety > STS > STS-82 Di/F-22 > STS-82 v L+K 8/97
tisk 

Patch STS-82STS-82

Článek od Antonína Vítka, který vyšel v L+K 8/97.

ÚSPĚŠNÁ OPRAVA DALEKOHLEDU HST

Druhá expedice raketoplánů v letošním roce s označením STS-82 byla věnována opravě Hubbleova kosmického dalekohledu HST.

Raketoplán Discovery vzlétl z rampy 39A na Kennedy Space Center dokonce o den dříve proti původnímu plánu, v úterý 11. února 1997 v 03.55.17 východoamerického standardního času (EST, tj. 08.55.17 UT) na počátku jednohodinového startovního okna. Osádku tvořili velitel Kenneth D. Bowersox, pilot Scott J. Horowitz a letoví specialisté Joseph R. Tanner, Steven A. Hawley, Gregory J. Harbaugh, Mark C. Lee a Steven L. Smith. Okamžitě po navedení na oběžnou dráhu ve výši 557-580 km zahájili astronauti stíhání družicové observatoře.

HST po zachyceníK zachycení dalekohledu kanadskou rukou došlo 13. února v 02.34 houstonského času (CST, tj. 06.34 UT) ve výši 595 km nad západním pobřežím Mexického zálivu. O necelou půl hodinu později Steve Hawley usadil HST do lůžka v nákladovém prostoru a provedl vizuální inspekci povrchu dalekohledu pomocí televizní kamery na konci manipulátoru RMS. Téhož dne ve 22.34 CST (14. 2. v 04.34 UT) zahájili astronauti Lee a Smith první pracovní výstup, během něhož vyjmuli z přístrojové sekce HST dva přístroje - GHRS (Goddard High Resolution Spectrograph a FOS (Faint Object Spectrograph). Na jejich místo usadili nová zařízení - STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph) a NICMOS (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer). Po otestování přístrojů povely za Země byl přístrojový úsek uzavřen a oba astronauti se vrátili do přechodové komory 14. února v 05.17 CST (11.17 UT).

EVA 2Druhá dvojice astronautů - Harbaugh a Tanner -* zahájila svůj výstup ve 21.25 CST (15. 2. v 02.25 UT). Během výstupu vyměnili optický detektor FGS pro přesné navádění dalekohledu a dodatečnou elektroniku pro zvýšení jeho citlivosti. Dále nahradili nefungují magnetopáskovou záznamovou jednotku. Během výstupu astronauti konstatovali značné poškození folií tepelné izolace, chránící některé díly dalekohledu, způsobené sedmiletým pobytem ve vesmíru. Během výstupu, trvajícího 7 hodin 27 minu, zvýšili piloti dráhu raketoplánu o přibližně 3,3 km zažehnutím vernierových motorků na plných 20 minut. Harbaugh a Tanner se vrátili do přechodové komory 15. února 04.52 CST (10.52 UT).

Třetí výstup zahájili opět Lee a Smith, tentokrát ve 20.53 CST (16. 2. v 02.53 UT). Vyměnili blok datového rozhraní pro přenos dat mezi vědeckými přístroji a služební částí observatoře, připojili vysokokapacitní polovodičovou paměťovou jednotku a v závěru výstupu pak jeden ze čtyř bloků stabilizačních gyroskopů.

EVA 4Čtvrtá vycházka se uskutečnila 16. února ve 21.45 CST (17. 2. v 03.45 UT). Dvojice Harbaugh-Tanner nejprve vyměnila blok elektroniky natáčení slunečních panelů. Pak se oba astronauti přesunuli na vrcholek dalekohledu, kde vyměnili kryty na magnetometrech určených k hrubému určení orientace HST v magnetickém poli Země. Dále pak umístili na tubus dalekohledu záplaty, které měly zakrýt nejhorší trhliny v tepelné izolaci. Zatímco oba dva pilně pracovali v nákladovém prostoru, pilot Scott Horowitz a velitel užitečného zatížení Mark Lee připravovali v obytném prostoru Discovery další záplaty, které měly být vylepšit obšívku dalekohledu během páté, původně neplánované vycházky. Harbaugh a Tanner se vrátili do nitra raketoplánu 17. února v 04.19 CST (10.19 UT).

EVA 5Na poslední vycházku do volného vesmíru se vydali Lee a Smith 17. února ve 21.15 CST (18. 2. v 03.15 UT). Umístili připravenou tepelnou izolaci na tři bloky elektroniky ve spodní části dalekohledu a vrátili se zpět 18. února v 02.32 CST (08.32 UT). Celková doba všech vycházek činila 33 hodin a 11 minut.

Když bylo po prověrkách zjištěno, že další opravy nejsou zapotřebí, zvýšili piloti dráhy raketoplánu o dalších 5,5 km. Na dráze ve výši 594,5-620,5 km vyzdvihl Steve Hawley dálkovým manipulátorem dalekohled nad nákladový prostor a 19. února v 00.41 CST (03.41 UT) a nad jihozápadním pobřežím Afriky ho vypustil k samostatnému letu.

Vysoce úspěšný let ukončilo deváté noční přistání raketoplánu na Floridě. Discovery dosedl hlavním podvozkem na dráhu 15 dne 21. února 1997 v 02.32.26 CST (08.32.26 UT) a zastavil se přesně o minutu později. Neoficiální trvání letu bylo 9 dní 23 h 37 min 09 s.

Antonín Vítek


Aktualizováno : 11.05.1997

[ Obsah | Pilotované lety | STS | STS-82 ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.


(originál je na https://mek.kosmo.cz/pil_lety/usa/sts/sts-82/82_lk.htm)

Stránka byla vygenerována za 0.180726 vteřiny.