Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Nosiče > Raketa Rokot (Rockot)
tisk 

Raketa RokotRaketa Rockot (sestava)Lehká nosná raketa, která vznikla přestavbou dvoustupňové mezikontinentální rakety označované v kódu NATO SS-19. Při třech experimentálních startech byla raketa Rokot vypouštěna ze sila na kosmodromu Tjuratam (Bajkonur), hlavní vypouštěcí zařízení však pro ni bylo vybudováno na kosmodromu Pleseck (spolu s nezbytnou technickou pozicí zahrnující montážní halu pro předletové zkoušky rakety a připojení užitečného zatížení, kompresorovou a plnicí stanici, obslužnou věž apod.). Vhodná vypouštěcí zařízení jsou i na kosmodromu Svobodnyj (upravená sila mezikontinentálních raket).

Raketa o vzletové hmotnosti 107 t má nosnou kapacitu 1850 kg na dráhu ve výšce 400 km. Jako třetí stupeň je používán horní stupeň Briz (Breeze), který vznikl v NPO Chruničeva. Stupeň Briz o délce 3,38 m a průměru 2,28 m váží při startu 6400 kg a je schopen opakovaného zážehu. Pohonnou látkou je asymetrický dimetylhydrazin a oxid dusičitý.

Pro komerční využití na mezinárodním trhu byla raketa pojmenována Rockot a vznikla společnost Eurockot (spojením DaimlerChrysler Aerospace [51%] a Chruničevových závodů [49%]) se sídlem v Brémách (Německo).

První komeční demonstrační start (Commercial Demonstration Flight CDF) se uskutečnil 16.05.2000 z nového LC133 kosmodromu Pleseck. Raketa při něm úspěšně vynesla na kruhovou dráhu ve výši 540 km se sklonem 86,4° dvě hmotnostní makety družic nazvané SIMSAT-1 a 2. Jako třetí stupeň byl použit BREEZE KM, který byl po navedení družic na oběžnou dráhu sám zbrzděn a zanikl v hustých vrstvách atmosféry. Raketa Rockot tak byla kvalifikována pro komerční starty.


Aktualizováno : 17.05.2000

[ Obsah | Rakety a kosmodromy | Eurockot ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.


(originál je na https://mek.kosmo.cz/nosice/rusko/rokot/index.htm)

Stránka byla vygenerována za 0.052666 vteřiny.