Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Kosmodromy > Kosmodrom Vandenberg
tisk 
Kód Název Stát Zeměpisná délka Zeměpisná šířka
WT Western Test Range (Vandenberg AFB) USA 120°35' z.d. 34°37' s.š.

Komplex SLC-6 s raketou LMLV-1 (družice Lewis)V souvislosti s rozvojem raketových zbraní byla na západním pobřeží USA, severně od Los Angeles, zřízena 16.06.1958 nová střelnice v blízkosti starší letecké základny Vandenberg. Střelecký sektor míří do Pacifiku jihovýchodním až jihozápadním směrem. Sledovací stanice jsou umístěny na ostrovech Kwajalein, Guam, Eniwetok a Johnston. Vandenberg AFB má rozlohu kolem čtyř set kilometrů čtverečních, přičemž se dělí na severní a jižní část. Mezi nimi vede až k pobřeží Pacifiku silnice, využívaná především místními rybáři.

Je zde dvojice startovacích ramp komplexu SLC-4, z nichž se na cesty do vesmíru vydávají rakety typové řady Titan (v současné době Titan-4 a Titan-23G). Rampy ,nesou označení SLC-4E a 4W (East, West - Východ, Západ). Dále je na kosmodromu rampa SLC-3W pro rakety Atlas-E, které odtud startují především s družicemi NOAA na polární dráhy. Vedle je rampa SLC-3E. V severní části kosmodromu Vandenberg AFB je rampa SLC-2W pro rakety typové řady Delta-2.

Satelitní snímek kosmodromu Vandenberg (27.04.1999)Nejzajímavější je rampa SLC-6, do níž bylo v uplynulých třiceti létech investováno kolem osmi miliard dolarů. Rampa byla původně stavěna pro vypouštění rakety Titan-3M s vojenskými pilotovanými laboratořemi MOL. Po zrušení tohoto projektu byla zakonzervována a počátkem osmdesátých let přebudována pro vypouštění raketoplánů. Po havárii Challengeru v lednu 1986 však armáda od vojenského využívání raketoplánů odstoupila a komplex SLC-6 se stal opět zbytečným. Až v roce 1994 byl přebudován na vypouštění lehkých nosičů LMLV (Athena) firmy Lockheed.

 

Připraveno podle Malé encyklopedie kosmonautiky (Lála, Vítek) a reportáže Tomáše Přibyla v L+K 8/95.


Aktualizováno : 20.01.2002

[ Obsah | Rakety | Kosmodromy ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.


(originál je na https://mek.kosmo.cz/kdromy/usa/vandenb/index.htm)

Stránka byla vygenerována za 0.060194 vteřiny.