Kosmonautika (úvodní strana)
Kosmonautika@kosmo.cz
  Nepřihlášen (přihlásit)
  Hledat:   
Aktuality Základy Rakety Kosmodromy Tělesa Sondy Pilotované lety V Česku Zájmy Diskuse Odkazy

Obsah > Pilotované lety > Progress
tisk 


Progress
Nákladní kosmická loď pro zásobování stanic Saljut materiálem a palivem.

[ Popis lodi | Obrázky a schémata | Přehled letů ]


Popis lodi.

Automatická transportní loď Progress byla zkonstruována na bázi kosmické lodě Sojuz. Byla určena k transportu nákladů pro zabezpečení chodu stanic typu Saljut. Nebyla konstruována pro návrat na Zemi. Hmotnost zcela zkompletované lodi se pohybovala okolo 7 tun. Hmotnost přepravovaného nákladu a zásob na orbitální stanici 2.3 t (nákladní úsek 1.3 t a zásobovací úsek 1 t). Délka autonomního letu byla do čtyř dnů, ve spojení se stanicí do dvou měsíců. Celková délka lodi byla 7 m, max.průměr 2.72 m. Loď sestává ze tří úseků.

Nákladní úsek.

Max. průměr 2.2 m, délka (včetně stykovacího zařízení) 3.15 m, objem vnitřního hermetizovaného prostoru 6.6 m3. Byly zde uloženy kontejnery s nejrůznějším materiálem, přístroji a vybavení potřebné k zajištění provozu orbitální stanice. Úsek je konstrukčně shodný s orbitálním úsekem lodi Sojuz. Na přední části úseku je umístěno aktivní stykovací zařízení. V jeho prstenci jsou zabudovány přívody potrubí z nádrží KPL pro zásobování stanice. V úseku je normální vzduch při normálním tlaku. Přenos dopraveného nákladu do stanice byl uskutečňován osádkou přes přechodovou komoru stanice. Po vyložení úseku sem byla přenášena nepotřebná aparatura, použité filtry a regenerátory vzduchu, špinavé prádlo a jiné odpadky a nepotřebné věci a zařízení.

Zásobovací úsek.

Maximální průměr 2.1 m, délka 1.7 m. Úsek nebyl hermetizován. Obsahoval dvě nádrže s palivem a dvě nádrže s okysličovadlem, dále nádrže s dusíkem a vzduchem a systémy zařízení přečerpávání. Před vlastním procesem přečerpávání se prověřuje hermetičnost propojeného potrubí a po skončení přečerpávání se potrubí proplachuje dusíkem aby při odpojování lodi nedošlo k znečištění stykovacího uzlu stanice. Přečerpávání může být ovládáno osádkou z paluby stanice nebo automaticky dle povelů z řídicího střediska.

Přístrojový úsek.

Maximální průměr 2.72 m, délka 3.1 m. Konstrukčně je analogický s přístrojovým úsekem lodi Sojuz. Úsek je rozdělen na přechodovou, přístrojovou a motorovou část. V přechodové části jsou nádrže a pneumatické systémy deseti motorů orientace a stabilizace. Hermetizovaná přístrojová část má tvar válce o průměru 2.1 m a délce 1.1 m (dvakrát větší objem než na lodi Sojuz). Jsou v ní umístěny přístroje a systémy orientace a řízení letu, přibližování a spojování, řízení palubních systémů, radiového spojení a telemetrie, zdroje elektrické energie a systémy automatického přečerpávání KPL. V motorové části jsou čtyři korekční motory a 8 orientačních s nádržemi pohonných hmot. Na vnějším povrchu jsou instalovány tepelné výměníky systému termoregulace. Na vnějším povrchu lodi Progress jsou dva infračervené indikátory místní vertikály, iontové detektory, televizní kamery a antény. Všechny úseky lodi jsou zakryty tepelně izolační tkaninou. Po ukončení programu letu se loď oddělí od stanice a je navedena do hustých vrstev atmosféry kde zanikne.


Aktualizováno: 01.02.1999

[ Obsah | Pilotované lety | Saljut | Mir | Progress ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.


(originál je na https://mek.kosmo.cz/pil_lety/rusko/progress/progress.htm)

Stránka byla vygenerována za 0.056749 vteřiny.